Ο Μιχάλης Σάλλας έφυγε, ο διάδοχος πλησιάζει

newego_LARGE_t_1101_40687536_0

Η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από το τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς ήταν προεξοφλημένη. Στους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους την τοποθετούσαν στα τέλη αυτής της χρονιάς. Το Μέγαρο Μαξίμου του είχε κηρύξει πόλεμο από την πρώτη στιγμή. Ομοίως και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος επισήμως στήριζε, ανεπισήμως όμως τον έβλεπε εμπόδιο στα φιλόδοξα σχέδιά του.

Ο Μιχάλης Σάλλας ανέλαβε την τιμητική θέση του επίτιμου Προέδρου. Εύσχημος τρόπος για να αποχωρήσει κάποιος. «Παίκτης» δυνατός που πήρε την Τράπεζα από το μηδέν και την έφερε στην κορυφή με σχεδόν 25.000 υπαλλήλους. Ήταν κοινό μυστικό ότι οι νέοι μεγαλομέτοχοι και το fund του εξωτερικού ήθελε να δώσει την Τράπεζα Πειραιώς σε άλλα χέρια. Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σύμφωνο στην αλλαγή σκυτάλης. Ο Μιχάλης Σάλλας ήταν στο παλιό κατεστημένο. Καθόλου του κλίματος της κυβερνητικής παράταξης. Στο μόνο που διαφωνούσαν, Μαξίμου και το αμερικάνικό fund, ήταν στο ποιος θα έπρεπε να τον διαδεχτεί.

Το θέμα δεν είναι μόνο -ή για να ακριβολογούμε- καθόλου τραπεζικό. Είναι πολιτικό. Όποιος ελέγχει την μεγάλη τράπεζα με το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και έμμεσου ελέγχου ασύλληπτης περιουσίας στην Ελλάδα (η Τράπεζα μέσω των δανείων έχει πρώτο δικαίωμα σε ακίνητα, επιχειρήσεις και άλλες περιουσίες των χρεωμένων Ελλήνων).

Κάθε επιλογή του Μιχάλη Σάλλα να επιλέξει ο ίδιος τον διάδοχό του έπεφτε στο κενό. Ο Μιχάλης Σάλλας είναι άνθρωπος με άριστες σχέσεις στους γερμανικούς κύκλους και τον σκληρό Σόιμπλε. Οι Αμερικανοί που κάνουν πια κουμάντο θέλουν να κόψουν αυτόν τον γερμανικό ομφάλιο λώρο και γι’ αυτό επιμένουν σε πρόσωπο δικό τους, και κυρίως όχι Έλληνα. Προσωρινά ανέλαβε η έμπειρη νομικός και καθηγήτρια κυρία Απαλαγάκη. Πολύ προσωρινά. Μέχρι να αποφασιστεί σε ποιον θα περάσει αυτός ο τραπεζικός κολοσσός (για τα δεδομένα της μικρής μας χώρας).

Ο Μιχάλης Σάλλας δεν αλλάζει ολοκληρωτικά σελίδα. Οι φήμες λένε πως με άλλο σχήμα θα παραμείνει στον χώρο τον τραπεζικό, αυτή τη φορά από ιδιωτικό μετερίζι.

Η πρόκληση γι’ αυτόν που θα τον διαδεχτεί είναι μεγάλη. Διαχείριση κόκκινων δανείων της τράπεζας και το κυριότερο: συμμάζεμα του αχανούς τραπεζικού δικτύου με νέες εθελούσιες εξόδους. Πρέπει στους επόμενους μήνες η Τράπεζα να έχει «απαλλαγεί» από τουλάχιστον 8.000 τραπεζικούς υπαλλήλους.

Διαφορετικά το επόμενο «κανόνι» θα είναι της ίδιας της Τράπεζας. Δύσκολη περίοδος για τραπεζικούς…

Γιάννης Αργυρίου, MensPlanet

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *