Dieselgate: Τελικά πόσο ένοιαζε τον κόσμο το diesel σκάνδαλο;

vw_group

Ενα χρόνο μετά -και με καθαρότερο μυαλό- ας δούμε τι ακριβώς συμβεί, με το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην αυτοκινητοβιομηχανία…

Το άρθρο του Τάκη Τρακουσέλλη ένα χρόνο πριν, αναμφίβολα είναι προφητικό.

Εγραφε λοιπόν ο Δημοσιογράφος αυτοκινήτου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:
«Γνωρίζοντας πολύ καλά το θηριώδες μέγεθος του VW γκρουπ, μου ήταν αδιανόητο λοιπόν να πιστέψω οτι αυτή η εταιρεία έκανε κάτι τέτοιο. Οτι θα εξαπατούσε το Αμερικανικό κράτος, αλλα και τους ανταγωνιστές της, ώστε να ξεπεράσει τις αυστηρές περιβαντολλογικες προδιαγραφές για να μπορεί να πουλάει τα αυτοκίνητα της, στη μεγάλη αγορά της Αμερικής. Ουσιαστικά όμως η VW ή δεν ήθελε άμεσα (λόγω κόστους;), ή δεν πρόλαβε να τοποθετήσει τον καινούργιο κινητήρα που έχει τοποθετήσει στα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη (ο EURO 6 – 2.0lt TDi) ο οποίος -κατά πάσα πιθανότητα- βρίσκεται στις επιτρεπτές και για τις ΗΠΑ, τιμές διοξειδίου του αζώτου.

Γιατί, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ξεκάθαρα και χωρίς ιδεοληψίες, εκεί είναι το πρόβλημα και μόνο. Στις εκπομπές ρύπων. Σε καμία περίπτωση το γκρουπ της VW, σε μια νύχτα, δεν άρχισε να παράγει αμφιβόλου ποιότητας η μη ασφαλή αυτοκίνητα. Το εναντίον.
Το θέμα είναι καθαρά ηθικό και περιβαντολογικό…

Οι διαφορές λοιπόν του προηγούμενου diesel κινητήρα (αυτού που «συνελήφθη» με το λογισμικό) και του νέου δείχνουν να είναι μεγάλες. Οι Γερμανοί εξέλιξαν έναν καλό και «πράσινο» κινητήρα, αλλά άργησαν. Έτσι προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο, ανέπτυξαν αυτό το ομολογούμενος τρομερό λογισμικό, το οποίο όταν «έβλεπε» οτι το αυτοκίνητο βρίσκονταν σε εργαστηριακό περιβάλλον -δηλαδή σε διαδικασία μετρήσεων – έκοβε τον κινητήρα, είτε στέλνοντας λιγότερο καύσιμο, είτε επηρεάζοντας την συμπίεση του turbo, όποτε αυτός εξέπεμπε και λιγότερους ρύπους.

Σε οτι αφορά τώρα τους κατόχους αυτοκινήτων του γκρουπ, εφόσον αποδειχτεί οτι συγκεκριμένο λογισμικό εχει τοποθετηθεί και σε κινητήρες που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, τότε υπάρχει θέμα στις χώρες που οι φόροι εξαρτώνται απο τις εκπομπές ρύπων, όπως συμβαίνει και με την χώρα μας και τα τέλη κυκλοφορίας. Κι αυτο γιατί με το συγκεκριμένο λογισμικό πέφτουν όλοι οι ρύποι, όποτε λογικά, και του διοξειδίου του άνθρακα. Σ’ αυτη την περίπτωση η εταιρεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Απο εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα απο την υπόθεση, καμία ανησυχία δεν πρέπει να έχει ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, κλπ.»

Πράγματι, μέχρι σήμερα, ελάχιστοι Ευρωπαίοι έχουν σπεύσει να αναβαθμίσουν το λογισμικό του αυτοκινήτου τους ωστε να απαλλαγούν απο το… σκανδαλώδες λογιστικό. Όποια ουσιαστική δικαστική ενέργεια έχει γίνει, είναι απο διαφόρους οργανισμούς, με την ίδια την εταιρεία να προτείνει αποζημιώσεις για τους κατόχους των αυτοκινήτων της, στις ΗΠΑ και τίποτα παραπάνω.

Σίγουρα ακόμα το θέμα θα έχει…ουρά.
Ομως, ένα χρόνο μετά, μπορούμε να το πούμε: Αφού και οι πωλήσεις δεν επηρεάστηκαν, το Volkswagen γκρουπ έχει βγει σχεδόν αλώβητο απο όλη αυτή την υπόθεση, κάτι που αποδεικνύει οτι η όλη βαβούρα που έγινε, μάλλον ήταν για εντυπωσιασμό και δεν είχε τη νομική υπόσταση για να «χτυπήσει» τον μεγάλο Γερμανικό κολοσσό, κάτι που σίγουρα κάποιοι επιθυμούσαν διακαώς…

Η υπόθεση βέβαια δεν έχει κλείσει…

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *