H μάχη για την προεδρία της UEFA. Φαβορί και αουτσάιντερ.

image

Ο Μπιλ Σάνκλι, ο σκωτζέζος αναμορφωτής και θρύλος της ιστορικής Λίβερπουλ, είχε πει τη δεκαετία του 1960: «Αν είσαι πρώτος, είσαι πρώτος. Αν είσαι δεύτερος, είσαι τίποτα». Με αυτό το δόγμα έχει ξεκινήσει και η μάχη για την ανάδειξη του νέου προέδρου της UEFA, της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η αποκαθήλωση του Μισέλ Πλατινί μετά το σκάνδαλο διαφθοράς, όπου κατηγορήθηκε μαζί με τον άλλοτε ισχυρό παράγοντα της FIFA και επί σειρά ετών πρόεδρό της Γιόζεφ Μπλάτερ, άνοιξε τη μάχη της διαδοχής.

«Ο Γάλλος υπήρξε ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής αδιαμφισβήτητα, αλλά δεν έχει την αίγλη ενός μεγάλου ισχυρού παράγοντα που χρειάζεται για να επιβάλλεται σε πολλές ομοσπονδίες» είχε αναφέρει ο πολύπειρος και άριστος γνώστης του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου Μανώλης Μαυρομμάτης, όταν είχε σκάσει η υπόθεση διαφθοράς.

Τα ονόματα και οι συμμαχίες
Ποιος όμως παράγοντας μπορεί να κερδίσει και να έχει ταυτόχρονα και την αίγλη για να διοικήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Ο αγώνας της διαδοχής ξεκίνησε και ήδη στο παρασκήνιο πολλά κυοφορούνται και νέες συμμαχίες διαμορφώνονται εν όψει των εκλογών που τελικά αποφασίστηκαν προ ημερών να γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο ειδικού συνεδρίου στην Αθήνα.

Σε αυτόν τον ιδιότυπο αγώνα που συνοδεύεται από έντονες παρασκηνιακές επαφές και έχει και πολιτικές προεκτάσεις, οι διάφοροι «στρατοί» οργανώνονται, σε μια περίοδο που πολλές εθνικές ομοσπονδίες έχουν βυθιστεί σε πρωτοφανή κρίση λόγω των φαινομένων διαφθοράς, όπως αυτά έχουν αναδειχθεί από τη Διεθνή Διαφάνεια, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στη FIFA.

Η μάχη της διαδοχής έχει και ελληνικό χρώμα, αφού τη θέση του προέδρου της UEFA – η κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει στις 20 Ιουλίου – θα διεκδικήσει ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης με βασικό αντίπαλο μέχρι αυτή τη στιγμή τον Ισπανό Ανχελ Μαρία Βιγιάρ που θα εκτελεί χρέη προέδρου εν όψει και του Euro της Γαλλίας.

Η υποψηφιότητα Βιγιάρ προέκυψε εσχάτως και θεωρείται μια δυνατή περίπτωση, αφού είναι αντιπρόεδρος της FIFA, διετέλεσε αντιπρόεδρος της UEFA και επί περίπου 25 χρόνια είναι πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Εχει διασυνδέσεις με τις ομοσπονδίες της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, επενδύοντας κυρίως στο μπλοκ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Αντίθετα ο κ. Θεοδωρίδης, που θεωρείται φαβορί κατά τους βρετανούς bookmakers αφού οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν για την εκλογή του 11 προς 1, είναι ένα πρόσωπο που έχει διασυνδέσεις σε πολλές χώρες και υπάρχει θετική γνώμη για αυτόν. «Από τους τέσσερις άσους έχει τους δύο ο Θεοδωρίδης» λέει βαθύς γνώστης των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συσχετισμών, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τον στηρίζει και ο Πλατινί και ο νυν πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

Μεγάλος σύμμαχος του κ. Θεοδωρίδη, που ήταν και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της UEFA και άρα υπάρχει και καλή εικόνα για τον ίδιο, είναι η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, καθώς συνολικά από τους Αγγλους θεωρείται «έμπειρος, εργατικός και κυρίως ουδέτερος». Ειδικά η ουδετερότητα είναι που μετράει καθώς η βρετανική πλευρά δεν θέλει ο νέος πρόεδρος να προέρχεται από μια μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη.

Το όνομα που συζητείται εσχάτως και έχει συσπειρώσει γύρω του τις χώρες του ανατολικού μπλοκ, ενώ φαίνεται ότι τον θέλει και η Γερμανία, είναι ο άλλοτε αστέρας της Γιουβέντους και της Εθνικής Πολωνίας Ζμπίγκνιου Μπόνιεκ, τον οποίο ο πανίσχυρος ιδιοκτήτης της Γιουβέντους Τζιάνι Ανιέλι αποκαλούσε «Bello di Notte» (Ομορφος τη Νύχτα), από τη συνήθειά του να σκοράρει στα ευρωπαϊκά ματς του συλλόγου.

Ο Μπόνιεκ, για τον οποίο ο Πελέ έχει πει «υπάρχουν παίκτες με μεγαλύτερη φήμη, πολύ λίγοι ωστόσο είναι καλύτεροι από τον Μπόνιεκ. Παραείναι καλός για να τον περιορίσεις σε μία θέση», διατηρεί καλές σχέσεις με Ιταλία και Γερμανία και θεωρείται μια καλή περίπτωση, μετά τον Πλατινί, λόγω του γεγονότος ότι ήταν ποδοσφαιριστής.

Συσχετισμοί και φιλοδοξίες
Πολλές πιθανότητες έχει επίσης ο Ιταλός Τζιανκάρλο Αμπέτε που είναι πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA. To μειονέκτημά του είναι οι συσχετισμοί στην Ιταλία, ενώ λέγεται ότι διατηρεί καλύτερη σχέση με τη Ρόμα. 

Αλλη μία υποψηφιότητα για τις εκλογές είναι του προέδρου της ολλανδικής ομοσπονδίας Μίκαελ φαν Πράαγκ (υιός τού άλλοτε προέδρου του Αγιαξ) που έχει συμμάχους κυρίως το Βέλγιο και τις σκανδιναβικές χώρες. Δεν θεωρείται ότι έχει πολλές πιθανότητες, ενώ ήταν υποψήφιος και για την προεδρία της FIFA, ασκώντας τη μεγαλύτερη κριτική στον Σεπ Μπλάτερ τα τελευταία 17 χρόνια.

Ο Πορτογάλος Σερόμ Σαμπέιν, επίσης υποψήφιος για την προεδρία της FIFA, είναι ένας άλλος παίκτης στη σκακιέρα. Προ μηνών, προφανώς και για να αποδυναμώσει τον κ. Θεοδωρίδη, έβαλε στο στόχαστρό του τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αναφερόμενος στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της UEFA και τον πατέρα του Σάββα Θεοδωρίδη, αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού.

Ποιος είναι ο  Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Από την ΕΠΟ στην καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Ο 50χρονος «Τεό» για τους φίλους του, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, είναι εδώ και χρόνια ο αφανής εργάτης της UEFA. Αυστηρά προσηλωμένος στη δουλειά του, είναι εδώ και περίπου οκτώ χρόνια εγκατεστημένος στη Νιόν (δήμος με 20.000 κατοίκους) της Ελβετίας, έδρα της UEFA, και ήταν κυριολεκτικά το «δεξί χέρι» του Πλατινί. Ολα ξεκίνησαν περίπου το 1995, όταν εξελέγη στην ΕΠΟ και του ανατέθηκε ο ρόλος του υπευθύνου διεθνών σχέσεων, ενώ πριν από το Μουντιάλ του 1998 τοποθετήθηκε από την UEFA στην επιτροπή διασυλλογικών διοργανώσεων.

Με τον Πλατινί γνωρίστηκε, όπως θα πει ο ίδιος στον Γιάννη Σερέτη σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Βήμα», το 1998, αμέσως μετά το Μουντιάλ, όταν ο Γάλλος ήταν στρατηγικός σύμβουλος του Μπλάτερ. Είναι γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, εκ των πιο στενών συνεργατών του Βαγγέλη Μαρινάκη και επί σειρά ετών κεντρικού παράγοντα του Ολυμπιακού, αλλά επέλεξε την ευρωπαϊκή πορεία.

Διετέλεσε διευθυντής του τμήματος των εθνικών ομοσπονδιών και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA, ενώ συνειδητά κρατά αποστάσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ακόμη και όταν το 2010 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού γραμματέα της UEFA, δεν ενημέρωσε κανέναν από την ΕΠΟ και μάλιστα ο τότε πρόεδρός της Σοφοκλής Πιλάβιος το έμαθε από ένα SMS που του έστειλε στο κινητό του τηλέφωνο ο νυν πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο!

Πηγή:   http://postlarissa.gr/sports/h-mahi-gia-tin-proedria-tis-uefa

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *