Επηρεάζει η περιτομή το σεξ;

peritomi

Τα οφέλη της στην υγεία είναι πολλαπλά και μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική αίσθηση του πέους…
Η περιτομή είναι ίσως η αρχαιότερη και συχνότερη χειρουργική επέμβαση στην ιστορία του ανθρώπου. Εκτελείται εδώ και χιλιάδες χρόνια κυρίως ως πολιτισμικό ή θρησκευτικό έθιμο των πληθυσμών και λιγότερο για ιατρικούς λόγους.

Πώς γίνεται;

Κατά την περιτομή αφαιρείται η ακροποσθία του πέους, η περίσσεια δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο.

Γιατί να κάνει ένας άνδρας περιτομή; Υπάρχουν οφέλη;

Η περιτομή έχει πολλά οφέλη, όπως:

■ Χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

■ Χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στους άρρενες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

■ Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του πέους.

■ Εξάλειψη της πιθανότητας εμφάνισης φίμωσης, παραφίμωσης και βαλανίτιδας/ βαλανοποσθίτιδας.

Οι γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι έχουν υποβληθεί σε περιτομή εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μόλυνσης με ογκογόνους τύπους του ιού HPV, λιγότερα επεισόδια βακτηριακής, τριχομοναδικής ή χλαμυδιακής κολπίτιδας, καθώς και επεισόδια λοίμωξης από έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Παρόλο που τα οφέλη της περιτομής στην υγεία είναι πολλαπλά, οι περισσότεροι άνδρες δεν θέλουν να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή διότι φοβούνται ότι θα επηρεάσει τη σεξουαλική τους λειτουργία. Πολύς λόγος γίνεται για το ότι η περιτομή επηρεάζει την αίσθηση του πέους και τη σεξουαλική ικανοποίηση και ευχαρίστηση του άνδρα, ότι μπορεί δηλαδή να προκαλεί διαταραχές στη στυτική λειτουργία ή την εκσπερμάτισή του ή ακόμα να επιφέρει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο άνδρας φοβάται ότι αν υποβληθεί σε περιτομή θα δυσκολεύεται να διατηρήσει τη στύση του, ότι θα έχει πρόωρη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και ότι δεν θα έχει την ίδια ικανοποίηση από την ερωτική του συνεύρεση με το έτερον του ήμισυ. Είναι αλήθεια;

Μπορεί η περιτομή να επιφέρει δυσάρεστες αλλαγές στην ανδρική σεξουαλικότητα;
Εχουν γίνει πολλές μελέτες που αφορούν στην επίδραση της περιτομής στη σεξουαλικότητα του άνδρα με αντιφατικά μεταξύ τους αποτελέσματα. Οι περισσότερες από αυτές είναι χαμηλού βαθμού απόδειξης (Level of Evidence) με προβληματικό σχεδιασμό και παρακολούθηση των ασθενών. Τελευταία, όμως, έχουν γίνει δύο τυχαιοποιημένες μελέτες που εξετάζουν διάφορες παραμέτρους της σεξουαλικής λειτουργίας και της ικανοποίησης από τη σεξουαλική επαφή.

Στην πρώτη, κάθε ομάδα εκτιμήθηκε στην αρχή και ανά εξάμηνο μέχρι 24 μήνες μετά την περιτομή. Σε κάθε περίπτωση δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν σε περιτομή και στους μη περιτομηθέντες. Στους 24 μήνες το 99,9% των ανδρών ήταν ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα της περιτομής.

Πιο συγκεκριμένα, η σεξουαλική αίσθηση του πέους αυξήθηκε στο 71,8% των περιτομηθέντων, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στο 19,3%. Η ευκολία επίτευξης οργασμού ήταν μεγαλύτερη σε ποσοστό 63,1% και η ίδια στο 22,4%. Στους 24 μήνες τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν, με την πλειονότητα των περιτομηθέντων να δηλώνουν αυξημένη σεξουαλική αίσθηση του πέους, χωρίς να έχουν δυσκολία στην επίτευξη του οργασμού. Μάλιστα το 64,9% των συντρόφων των ανδρών που είχαν υποβληθεί σε περιτομή ήταν πολύ ευχαριστημένες, ενώ καμία δεν εξέφρασε αρνητική γνώμη.

Και στη δεύτερη μελέτη δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας, στην ικανότητα επίτευξης ή διατήρησης της στύσης και στην ικανότητα για κολπική διείσδυση. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν διαταραχές στην εκσπερμάτιση ή πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Στην παρακολούθηση των 12 και των 24 μηνών, η σεξουαλική ικανοποίηση αξιολογήθηκε ως ικανοποιητική ή πολύ ικανοποιητική σε ποσοστό 99,7% και 99,0% και 99,9% και 98,4%, σε άνδρες με και χωρίς περιτομή, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα από αυτές τις δύο μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες καταρρίπτουν όλες τις προηγούμενες αιτιάσεις και υποθέσεις. Το επίπεδο απόδειξης (Level of Evidence) που προσφέρουν λόγω του σχεδιασμού τους δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων τους. Ο φόβος του άνδρα ότι εάν υποβληθεί σε περιτομή θα παρουσιάσει πρόβλημα στη στύση του, διαταραχές στην εκσπερμάτιση ή μειωμένη σεξουαλική αίσθηση στο πέος του δεν υφίσταται. Η περιτομή αποδεδειγμένα πλέον δεν επηρεάζει κανένα από τα παραπάνω.

Αντιθέτως, μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική αίσθηση του πέους, με το 99,9% των ανδρών που υποβλήθηκαν στην επέμβαση να δηλώνει τουλάχιστον ευχαριστημένο από το αποτέλεσμα. Ακόμα και οι σύντροφοι των περιτομηθέντων επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα, με το 70% αυτών να είναι ευχαριστημένες με τη σεξουαλικότητα των συντρόφων τους. Η περιτομή, λοιπόν, που πραγματοποιείται για ιατρικούς λόγους δεν επηρεάζει τη σεξουαλικότητα του άνδρα και επιπλέον προσφέρει οφέλη στην υγεία του.

 

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *