Aυτή θα είναι η απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια!

201605182125

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη κουβέντα των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά κανάλια. Περιμένουμε εντός των επόμενων ημερών να μάθουμε και το αποτέλεσμά της.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ υπονόησε το αποτέλεσμα. Το δημόσιο ωφελείται κατά σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ οπότε ας μην ελπίζουν οι παλιοί καναλάρχες πως θα κρίνει τον διαγωνισμό αντισυνταγματικό αφού θα γεμίσει τα ταμεία του δημοσίου.

Να υπενθυμίσουμε πως οι διοικήσεις των καναλιών προσέφυγαν πριν μήνες στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού με την αιτιολογία πως δεν μπορεί μία κυβέρνηση και μία υπουργική απόφαση (Ν. Παππά) να μοιράζει τις άδειες των καναλιών, καθώς το Σύνταγμα το λέει ρητά: «Οι άδειες δίνονται από το – διακομματικό – Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Οι πηγές μας στη δικαιοσύνη και έγκριτοι νομικοί καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι σαν της Πυθίας. Ήξεις αφίξεις με άλλα λόγια. Τι θα λέει;

«Καλώς η κυβέρνηση προχώρηση στον διαγωνισμό αφού δεν υπήρχαν άδειες και τα κανάλια λειτουργούσαν με προσωρινή αδειοδότηση. Όμως τις άδειες από τον διαγωνισμό Big Brother που δίνει στα επιχειρηματικά σχήματα Αλαφούζου, Μαρινάκη, Καλογρίτσα και Κυριακού πρέπει τώρα για να είναι συνταγματικώς ορθά να επικυρωθούν από το Ε.Σ.Ρ.».

Με τον τρόπο αυτό και η κυβέρνηση δε θα αδειαστεί και οι καναλάρχες δεν θα μπορούν να έχουν νομικά βέλη στη φαρέτρα τους.

Επομένως τη νομιμοποίηση θα την έχουν οι νέοι καναλάρχες. Οι παλιοί θα έχουν ένα νομικό επιχείρημα λιγότερο και ο κλοιός γύρω τους θα σφίγγει.

Αυτό σημαίνει πως θα υποχρεωθούν να συνάψουν σχέσεις συνεργασίας οι παλιοί καναλάρχες με τους νέους αδειούχους.

Ήδη το φλέρτ Σκάι – Alpha αναμένεται να εξελιχθεί σε μεγάλο έρωτα αφού οι δύο πλευρές απέσυραν εκατέρωθεν τις νομικές ενστάσεις που είχαν. Ο Β. Μαρινάκης και ο Θ. Κυριακού έχουν αρχίσει να σκέπτονται πως θα επιμερίσουν το κόστος και σε άλλους επίδοξους καναλάρχες συνεταίρους. Στο Μέγαρο Μαξίμου τέλος, ο «λαγός» που λέγεται Καλογρίτσας φαίνεται να χάνεται ανάμεσα στα βοσκοτόπια του και ο Ιβάν Σαββίδης (ως πρώτος επιλαχών) θα πάρει τη θέση του.

Γι’ αυτό άλλωστε πασχίζει και ο Πάνος Καμμένος. Αυτό υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον Αλέξη Τσίπρα προχθές που πήγε στο Μαξίμου. «Τι Καλογρίτσας, τι Σαββίδης. Άσε τον ένα και πάμε όλοι βουρ στον άλλο…». Ο μόνος που δεν δείχνει να χαίρεται από όλες αυτές τις εξελίξεις είναι αυτός που φαντάστηκε τον κύριο Χρήστο, τον βοσκό – κατασκευαστή, στη θέση του αριστερού καναλάρχη…

Γιάννης Αργυρίου, MensPlanet

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *