20 εκατομμύρια πλήρωσε εφορία ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη

Μαρινάκης Ευάγγελος

Διαβάσαμε σε σχετικά δημοσιεύματα ότι ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη απέδωσε το 2016 20 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές στο ελληνικό δημόσιο. (http://www.redking.gr/content/football/7242-ekatommyria-eyrw-sthn-eforia)

Πρόκειται για ένα ποσό έκπληξη, το οποίο γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν υπολογίσει κανείς ότι προκύπτει μόνο από τις άμεσες καταβολές που μπορούν να ελεγχθούν και όχι από τις έμμεσες που δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Για παράδειγμα τους τελευταίους πολλούς μήνες ο ΟΣΦΠ και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά (ίσως και αλλού). Μόνο αυτή η ενέργεια φέρνει στο ελληνικό κράτος δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα από το ΦΠΑ από τις συμβαλλόμενες επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει την προετοιμασία των φαγητών που διανέμονται.

Αν σε αυτά τα ποσά υπολογίσουμε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κ Μαρινάκη στην Ελλάδα, το προσωπικό που απασχολεί και τις εισφορές που αποδίδονται γι αυτό καταλαβαίνουμε ότι η πραγματική συνεισφορά του συγκεκριμένου επιχειρηματία και εφοπλιστή είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε.

Αναπόφευκτες είναι οι συγκρίσεις με τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο που ενώ αρέσκεται να ασκεί εν γένει κριτική βρίσκει τρόπους να διαφεύγει των υποχρεώσεών του στο ελληνικό κράτος και κοσμεί πολλές από τις λίστες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Κάποια στιγμή θα ήταν χρήσιμο για όλους μας να ενημερωθούμε με λεπτομέρειες για το πώς οι αυτόχθονες τρανοί επιχειρηματίες συμμετέχουν πραγματικά στην ελληνική οικονομία, πώς συμμετέχουν οι πολυεθνικές και τελικά τι γίνεται και σε ένα «φτωχό κράτος» ανθούν τόσο κάποιοι διάττοντες αστέρες που συνήθως αρέσκονται στο χαρακτηρισμό «αυτοδημιούργητος».

Κατά την άποψη μου τα ποσά που αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο είναι κάτι που πρέπει να κοσμούν το βιογραφικό του Ευάγγελου Μαρινάκη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *